Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο - Casson, Lionel, 1914-2009 (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996)
Πρόκειται για μια μοναδική, από άποψη πληρότητας, μελέτη για τα ταξίδια στους αρχαίους χρόνους. Χρονολογικά, αρχίζει από τις μετακινήσεις των κατοίκων της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας μετά το 3.000 π.Χ. και φτάνει ως τα ταξίδια των χριστιανών προσκυνητών του 6ου μ.Χ αιώνα. Θεματικά, καλύπτει όλα τα βασικά σημεία: ποιοι ταξίδευαν και για ποιο λόγο, πως μετακινούνταν σε ξηρά και θάλασσα και με τι μέσο, τις ανέσεις του ταξιδιώτη, τα δρομολόγια, τα αξιοθέατα, τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τη συμπεριφορά του περιηγητή.