Ευγενία Γκραντέ - Balzac, Honore de, 1799-1850 (Μίνωας, 1960)
Μπορεί το χρήμα από μόνο του να φέρει την ευτυχία; Η ηρωίδα του έργου βρίσκεται περικυκλωμένη από το χρήμα όπως το ρόδο από τ’ αγκάθια. Η ρομαντική της καρδιά, καρδιά κλειστής επαρχιωτοπούλας, μονάχα για τη μεγάλη αφοσίωση είναι πλασμένη. Αλλά τα ευγενικά της όνειρα θα φαρμακώσει η άπληστη φιλοχρηματία του γέρου πατέρα της, που θα υφάνει με άρρηκτα νήματα τη δυστυχία της. Η περιπέτειά της είναι ίσως ακατανόητη σήμερα. Καθρεφτίζει όμως με πιστότητα τα ήθη και τη νοοτροπία της ανερχόμενης αστικής τάξης μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789. Ο Μπαλζάκ, με την απαράμιλλη ψυχογραφική του δύναμη, δίνει ένα αθάνατο πορτραίτο της γυναίκας εκείνης της εποχής.