Πολιτισμική διαχείριση και περιφερειακή ανάπτυξη : σχεδιασμός πολιτιστικής πολιτικής και πολιτιστικού προϊόντος - Μπιτσάνη, Ευγενία Π. (Διόνικος, 2004)
Ο πολιτισμός αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη προόδου και ευημερίας των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς συνδέεται με τον ελεύθερο χρόνο και την ελεύθερη δημιουργία. Οι εθνικοί και τοπικοί πολιτισμοί είναι οι συγκεκριμένες μορφές εμφάνισης του πολιτισμού σε χρόνο και τόπο. Ενσωματώνουν τις ιστορικές, εθνικές, γλωσσικές, θρησκευτικές παραδόσεις, τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, τη γεωγραφία, το κλίμα και γενικότερα το χώρο όπου λαμβάνει χώρα η πολιτισμική δημιουργία. Έτσι, η ίδια η διαδικασία δημιουργίας και απόλαυσης πολιτισμικών αγαθών, από τη φύση της, ταυτίζεται με τη διαφορετικότητα, την ποικιλότητα και την ετερομορφία. Οι τοπικές κοινωνίες, σε όλες τις μορφές τους (κοινότητα, πόλη, περιφέρεια), είναι συνεπώς οι φυσικοί φορείς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας. Ο τοπικός πολιτισμός αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο άσκησης τοπικής ή περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής. Όμως πώς ασκείται αυτή η πολιτική από τις τοπικές κοινωνίες; Ποια πεδία πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα; Πώς εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση; Το παρόν βιβλίο είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιήσει κατ' αρχήν τις ανάγκες διδασκαλίας των φοιτητών που ενδιαφέρονται για την πολιτική επί του πολιτισμού. Συνδυάζει το θεωρητικό πλαίσιο με την πρακτική εμπειρία, όπως προκύπτει από την εφαρμογή πολιτιστικών πολιτικών σε άλλες χώρες, στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Παράλληλα, δίνει απαντήσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί (βουλευτές, δήμαρχοι), οι τεχνοκράτες σχεδιαστές πολιτικής και οι υπεύθυνοι των τοπικών κοινωνιών ή των πολιτισμικών οργανισμών. Είναι βέβαιο ότι όσοι ενδιαφέρονται και ασχολούνται με την πολιτιστική πολιτική, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις, θα βρουν σε αυτό το βιβλίο ένα πρώτης τάξεως βοήθημα για το δύσκολο έργο τους.