Πέτρινα γεφύρια - Μαντάς, Σπύρος Ι. (Οι θησαυροί της Ελλάδας, 2007)
Καμάρες από πέτρα, τοξωτά αριστουργήματα, περίτεχνα μνημεία της ανάγκης επικοινωνίας των ανθρώπων στους αιώνες που πέρασαν. Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια εξακολουθούν να μαγνητίζουν το βλέμμα και την ψυχή των ανθρώπων ως σήμερα. Μπορεί να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού εκείνα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όμως τίποτε δεν μειώνει την αξία τους και -το πιο σημαντικό- κανένα δεν προσβάλλει την αισθητική του χώρου. Θα τα θαυμάσετε να γεφυρώνουν και τις σελίδες του λευκώματος που κρατάτε στα χέρια σας και θα αναρωτηθείτε πού ήταν είναι κρυμμένος τόσος πλούτος. Κι όταν αποφασίσετε να τον ανακαλύψετε ταξιδεύοντας, τότε να θυμάστε πως χρειάζεται να περπατήσετε πάνω στην πέτρινη ράχη των γεφυριών που θα συναντήσετε. Τους κάνει καλό, νιώθουν χρήσιμα και παίρνουν κι αυτά μια ανάσα. Όπως κι εσείς.