ISO 9000 στις τεχνικές εταιρείες - Αγγελίδης, Δημοσθένης Κ. (University Studio Press, 2001)
«Σύστημα διασφάλισης ποιότητας»: Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται το αντικείμενο του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας βασισμένου στα πρότυπα (standards) της σειράς ISO 9000. Στόχος του είναι η κατανόηση όλων των όρων που αφορούν στα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας, η λεπτομερής ανάλυση των προτύπων και ο τρόπος εφαρμογής των προτύπων ISO 9000 ειδικά στις τεχνικές εταιρείες. Τα πρότυπα ISO 9000 δημιουργήθηκαν από την International Organization for Standardization, η οποία ιδρύθηκε το 1946 στη Γενεύη της Ελβετίας. Η οργάνωση αυτή έχει υιοθετήσει την ονομασία ISO σε όλα τα πρότυπά της. Η ονομασία αυτή δεν είναι το ακρώνυμο της οργανώσεως, όπως πολλές φορές εσφαλμένα θεωρείται, αλλά προέρχεται από την Ελληνική λέξη «ίσος», για να δηλώσει την επιδίωξη καθορισμού ενιαίων και ομοιογενών προτύπων. Η σειρά προτύπων ISO 9000 αναπτύχθηκε από την Τεχνική Επιτροπή 176 και δημοσιεύθηκε το 1987, για να αποτελέσει μια κοινή βάση Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες που συναλλάσσονται με αυτή. Η αποδοχή των προτύπων ISO 9000 από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε στην εξάπλωση των προτύπων και σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Η.Π.Α. Παράλληλα με την αποδοχή των προτύπων ISO 9000, καθιερώθηκε και η πιστοποίηση (certification) ή, ορθότερα, η εγγραφή (registration) επιχειρήσεων και γενικότερα οργανισμών για την τήρηση συμβατότητας των διεργασιών παραγωγής και παροχής υπηρεσιών τους με τα πρότυπα ISO 9000. Τονίζεται ότι πιστοποιούνται / εγγράφονται οι διεργασίες και όχι τα παραγόμενα προϊόντα ή οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Η εγγραφή για πρότυπα ISO 9000 γίνεται από περιορισμένο αριθμό αναγνωρισμένων οργανισμών τυποποίησης στον κόσμο και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πιστοποίηση / εγγραφή στα πρότυπα ISO 9000 σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει συστηματική μέθοδο καταγραφής των διεργασιών παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Η πιστοποίηση / εγγραφή είναι συνήθως ανανεώσιμη κάθε τρία χρόνια, οπότε απαιτείται ολοκληρωτική επανεκτίμηση από τον Οργανισμό Πιστοποίησης / Εγγραφής. Ο ίδιος ο Οργανισμός, στο μεσοδιάστημα των εκάστοτε τριών χρόνων, διεξάγει μερικούς ελέγχους κάθε εξάμηνο για την επιβεβαίωση τήρησης των προτύπων.