Η βασίλισσα των τζιτζικιών : η κατοχή και η αντίσταση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού - Ζερβουλάκος, Γιώργος, 1933- (Λογοτεχία / Κοχλίας, 2002)
Ύστερα από μισό αιώνα κινηματογραφικής δουλειάς, ο γνωστός σκηνοθέτης και παραγωγός Γιώργος Ζερβουλάκος εκδίδει το πρώτο του βιβλίο. Πρόκειται για μια σύνθεση από μνήμες, οράματα, αλήθειες και πλάσματα της φαντασίας. Κυρίως όμως είναι μια καταγραφή των χρόνων της κατοχής. Μιας εποχής μυθικής, σκληρής, πικρής, ανεπανάληπτα μαγικής και ωραίας... Ο λόγος του Γιώργου Ζερβουλάκου είναι τραχύς, κάθετος και ταυτόχρονα τρυφερός. Οι καταστάσεις συνταρακτικές, οι μνήμες απόλυτα ζωντανές. Η αφήγηση τόσο φρέσκια που ο αναγνώστης μπαίνει στην παιδική ψυχή με την αφοπλιστική αθωότητα, και την ξεκάθαρη ματιά του συγγραφέα συμμετέχοντας στο γέλιο, την πίκρα και σε όλα τα συναισθήματα που πλούσια του προσφέρει αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία από το 1941 έως το 1945, με αναφορές σε παλαιότερες αλλά και νεότερες εποχές. Κοινός τόπος ένα κεφαλοχώρι της Λακωνίας, το Γεράκι. Και αυτά μέσα από την τρυφερή ματιά ενός δεκάχρονου αγοριού, που προσπαθεί να συλλάβει και να εξηγήσει εκείνο που σήμερα μοιάζει με παράλογο παραμύθι.