Ιβανόης - Scott, Walter, Sir, 1771-1832 (Αγγλική λογοτεχνία, 1986)
Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ο ένδοξος βασιλιάς της Αγγλίας, πολεμά στους Αγίους Τόπους αφήνοντας στη θέση του τον αδελφό του, τον πρίγκιπα Ιωάννη. Ο Ιωάννης όμως εποφθαλμιά το θρόνο. Όταν πληροφορείται τα σχέδιά του ο Ιβανόης, ένας γενναίος ιππότης, ο οποίος έχει υπηρετήσει πιστά τον Ριχάρδο, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη. Όσο διάστημα ο Ριχάρδος αγνοείται, ο Ιβανόης επιστρέφει στην Αγγλία και μεταμφιέζεται σε ταπεινό προσκυνητή, για να μην τον αναγνωρίσουν ο Ιωάννης και οι άνθρωποί του. Μόνος εναντίον πολλών, θα αγωνιστεί με όλη τη δύναμη της ψυχής του για την τιμή του βασιλιά του, αλλά και για την καρδιά της πριγκίπισσας Ροβένα.