Το οικουμενικό Βυζαντινό κράτος και η εμφάνιση του Ισλάμ : 518-717 μ.Χ. - Σαββίδης, Αλέξης Γ. Κ., 1955- (Πολιτική και ιστορία, 1990)
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει σε αφηγηματικό ύφος, με πλούσια επιλογή αποσπασμάτων από τις πρωτότυπες πηγές σε νεοελληνική απόδοση, το δεύτερο τμήμα της πρωτοβυζαντινής περιόδου, από την άνοδο της ιουστινιάνειας δυναστείας, μέχρι την άνοδο του πρώτου Ίσαυρου ηγεμόνα, Λέοντα Γ’, με παράλληλη εκτενή εξέταση της εμφάνισης και μετεωρικής ανόδου του Ισλάμ μέσα στα εκατό πρώτα χρόνια της ιστορίας του. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην πολιτική και δυναστική ιστορία του Βυζαντίου, στις εσωτερικές του υποθέσεις (διοίκηση, κοινωνία, οικονομία), στην εξωτερική του πολιτική και διπλωματία, στα θρησκευτικά του προβλήματα, καθώς και στην παράλληλη γένεση άλλων μεσαιωνικών κρατών στη νοτιο-ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.