Η αυλή των τυράννων - Renault, Mary, 1905-1983 (Κάκτος. Κλασικά, 1992)
Υπήρξε εποχή που οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν την εξουσία σε απόλυτους άρχοντες, τους πρώτους "τυράννους" της ιστορίας. Ο Πολυκράτης της Σάμου· άρχοντας της θάλασσας, πειρατής, προστάτης των καλλιτεχνών, των ποιητών και των όμορφων αγοριών. Η δολοφονία του παρέδωσε το βασίλειο του νησιού στα αρπακτικά χέρια των Περσών. Ο Πεισίστρατος της Αθήνας· στις φλέβες του κυλούσε αρχαίο, βασιλικό αίμα, η εμφάνισή του ήταν άξια βασιλιά και η ικανότητά του στη διακυβέρνηση της πόλης απαράμιλλη. Ο θάνατός του άφησε στους γιους του επικίνδυνη κληρονομιά. Ο σπουδαίος λυρικός ποιητής Σιμωνίδης γνώρισε τους τυράννους και τα πάθη τους και ενεπλάκη στις φοβερές μηχανορραφίες, που βύθισαν την πόλη στο αίμα και στο σκοτάδι.