Τεχνολογία εκμετάλλευσης γαιανθράκων - Κολοβός, Χρήστος Ι. (Ίων, 2004)
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν βιβλία για την εκμετάλλευση γαιανθράκων στην ελληνική γλώσσα και το κενό καλύπτεται κυρίως από αμερικανικές και γερμανικές εκδόσεις. Το μικρό μέγεθος της αγοράς έχει επιδράσει διαχρονικά αποθαρρυντικά για τους συγγραφείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται πολύτιμη γνώση και εμπειρία που αποκτάται καθημερινά στη βιομηχανία. Το βιβλίο απευθύνεται καταρχήν σε φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, που διδάσκονται περί "Ενεργειακών Πρώτων Υλών", "Ορυκτών Πηγών Ενέργειας", "Ορυκτών Καυσίμων", κ.λπ., και έχουν ήδη διδαχθεί "Υπαίθριες Εκμεταλλεύσεις". Είναι γραμμένο ωστόσο σε τρόπο που, πέρα από εκπαιδευτικό βοήθημα, να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα εγχειρίδιο αναφοράς για όλους όσους ασχολούνται με τη βιομηχανία εκμετάλλευσης γαιανθράκων, που αναμένεται ότι για τα επόμενα 50 χρόνια θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Ελπίζω με την προσπάθειά μου αυτή να βοηθήσω στην εκπαίδευση και τη μεταλλευτική βιομηχανία στην Ελλάδα.