Τα θεμέλια της νεότερης πολιτικής σκέψης : η αναγέννηση, η εποχή της μεταρρύθμισης - Skinner, Quentin, 1940- (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία, 2005)
Το κλασικό αυτό έργο του Κουέντιν Σκίννερ αποτελεί την πρώτη γνήσια ιστορική μελέτη της πολιτικής σκέψης στην κρίσιμη περίοδο της μετάβασης από τον Μεσαίωνα στους νεότερους χρόνους. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επισκοπεί όλα τα βασικά κείμενα των πιο σημαντικών πολιτικών στοχαστών (Δάντης, Μαρσίλιος, Μάρτολος, Μακιαβέλι, Έρασμος, Τόμας Μορ, Λούθηρος, Καλβίνος, Μποντέν κ.ά.). Εξετάζει όμως και πάρα πολλούς ελάσσονες συγγραφείς προκειμένου να ερμηνεύσει το γενικότερο κοινωνικό και πνευματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάστηκαν οι πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες. Η ιστορία της σκέψης παρουσιάζεται έτσι, όχι ως παρέλαση «κλασικών κειμένων», αλλά ως ξετύλιγμα ιδεολογιών, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να κατανοηθούν καλύτερα τα ίδια τα κείμενα. Φωτίζοντας τις διαδικασίες διαμόρφωσης των ιδεολογιών και τις κρίσιμες σχέσεις μεταξύ πολιτικής θεωρίας και πράξης, ο Σκίννερ ανιχνεύει τη βαθμιαία ανάδυση του λεξιλογίου της νεότερης πολιτικής σκέψης και ειδικότερα της κεντρικής έννοιας του κράτους. Βιβλίο-σταθμός στην εξέλιξη της ιστοριογραφίας αλλά και του πολιτικού στοχασμού, Τα θεμέλια της νεότερης πολιτικής σκέψης απέσπασαν το 1979 το Βραβείο Wolfson για την ιστορία και επιλέχθηκαν από το Times Literary Supplement ως ένα από τα 100 πιο καθοριστικά βιβλία της τελευταίας πεντηκονταετίας.