Μαουτχάουζεν - Καμπανέλλης, Ιάκωβος Στ., 1922-2011 (Κορυφαίοι έλληνες πεζογράφοι του 20ου αιώνα ;, 2011)
"Πλήθος οι συγκλονιστικές περιγραφές και τα επεισόδια στο βιβλίο του κ. Καμπανέλλη. Διαβάζοντάς τα αναρωτιέσαι πώς μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει σε τέτοιο σημείο αγριότητας και κτηνωδίας, και μάλιστα χωρίς να υποπτεύεται τη φθορά και την πτώση του. Γιατί όλοι τούτοι οι βασανιστές, οι περισσότεροι τουλάχιστον, δεν έπαυσαν να είναι τρυφεροί εραστές, αφοσιωμένοι σύζυγοι, φιλόστοργοι πατέρες. Η διπλή αυτή προσωπικότητα θα παραμένει ένα πρόβλημα, που θα υπαινίσσεται τη χαοτική φύση του ανθρώπου. [...] Αλλά εδώ, εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι ο πλουτισμός των γνώσεων μας, είναι η αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας, που μας αναταράζει".