Η ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ : μυθιστόρημα - Wroblewski, David (Πλατύπους, 2010)
Γεννημένος βουβός, μιλώντας μόνο με νοήματα, ο Έντγκαρ Σωτέλ ζει μια ειδυλλιακή ζωή με τους γονείς του στο αγρόκτημά τους στο απομακρυσμένο βόρειο Oυισκόνσιν. Εδώ και γενιές οι Σωτέλ ανατρέφουν και εκπαιδεύουν μια φανταστική ράτσα σκύλων, η συμπονετική συντροφικότητα των οποίων ενσαρκώνεται από την Αμυγδαλένια, την ισόβια φίλη και σύμμαχο του Έντγκαρ. Αλλά με την απρόσμενη επιστροφή του Κλοντ, του θείου από τη μεριά του πατέρα του Έντγκαρ, αναταραχή ρημάζει το κάποτε γαλήνιο σπιτικό των Σωτέλ. Όταν ο πατέρας του Έντγκαρ πεθαίνει ξαφνικά, ο Κλοντ χώνεται ύπουλα στη ζωή του αγροκτήματος -και στην αγκαλιά της μητέρας του Έντγκαρ. Χτυπημένος από τις συμφορές και σαστισμένος, ο Έντγκαρ προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Κλοντ έπαιξε ρόλο στο θάνατο του πατέρα του, αλλά το σχέδιό του γίνεται μπούμεραγκ -με θεαματικό τρόπο. Αναγκασμένος να το βάλει στα πόδια μέσα στον απέραντο αγριότοπο που εκτείνεται πέρα από το αγρόκτημα, ο Έντγκαρ ενηλικιώνεται μέσα στην άγρια φύση, παλεύοντας για την επιβίωση τη δική του και των τριών σκύλων ενός έτους που τον ακολουθούν. Μα η ανάγκη του να αντιμετωπίσει το δολοφόνο του πατέρα του και η αφοσίωσή του στους σκύλους των Σωτέλ κάνουν τον Έντγκαρ να γυρίσει πάλι σπίτι. Ο David Wroblewski είναι ένας τεχνίτης στην αφήγηση και οι μαγευτικές σκηνές του -το αρχέγονο βόρειο δάσος του, η εναλλαγή των εποχών, ένας διαχρονικός αμερικανικός αχυρώνας, ένα μοιραίο όραμα φτιαγμένο από τη βροχή που πέφτει- δημιουργούν ένα καθηλωτικό οικογενειακό έπος, μια ευφυέστατη εξερεύνηση των ορίων της γλώσσας κι ένα συναρπαστικό, σύγχρονο κλασικό έργο. Είπαν: "Λάτρεψα ολοκληρωτικά την "Ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ". Έκλεισα το βιβλίο με τη λύπη που οι αναγνώστες νιώθουν όταν έχουν βιώσει τις καλύτερες ιστορίες: Τελείωσε, σκέφτεσαι, και δεν θα διαβάσω καμία άλλη τόσο καλή για πολύ, πολύ καιρό... Τελικά, αυτό δεν είναι ένα μυθιστόρημα για σκύλους ή για την ενδοχώρα της Αμερικής -αν και είναι ένα βαθιά αμερικάνικο λογοτεχνικό έργο. Είναι ένα μυθιστόρημα για την ανθρώπινη καρδιά και τα μυστήρια που ζουν εκεί, που είναι κατανοητά μεν, αλλά είναι αδύνατο να διατυπωθούν. Υπέροχο, μυστηριώδες, εκτενές και χορταστικό: οι αναγνώστες που θα αρχίσουν αυτό το μυθιστόρημα θα εισέλθουν σε έναν πλουσιότερο κόσμο. Τους ζηλεύω για το ταξίδι. Δεν διαβάζω δεύτερη φορά πολλά βιβλία, επειδή η ζωή είναι πολύ μικρή. Αυτό εδώ θα το ξαναδιαβάσω." (Stephen King) "Αμφιβάλλω αν θα δούμε ωραιότερο λογοτεχνικό ντεμπούτο φέτος από την "Ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ". Ο David Wroblewski έχει αφηγηματικό ταλέντο που περισσεύει και μια μεγάλη, γενναιόδωρη καρδιά για να το συνοδέψει." (Richard Russo) "Αυτό το αξιοθαύμαστο υβρίδιο μοιάζει με κάτι αδύνατο: ένας Αμερικάνος 'Αμλετ, μια ιστορία φαντασμάτων και μελόδραμα ταυτόχρονα, μια ιστορία ενηλικίωσης, ένας ύμνος στη γη -και, κεντρικό σημείο όλων αυτών, μερικά από τα καλύτερα κείμενα που έχουν γραφτεί οπουδήποτε για την εσωτερική ζωή των σκύλων. Η "Ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ" είναι ένα περίπλοκο, απίθανο, τολμηρό βιβλίο, που προσφέρει τεράστια ικανοποίηση." (Mark Doty) "Σ' αυτό το υπέροχα γραμμένο μυθιστόρημα ο David Wroblewski δημιουργεί έναν ξεχωριστό ήρωα που ζει σε έναν κόσμο όπου κατοικούν τόσο οι σκύλοι όσο και οι άνθρωποι, που τον κυβερνά τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν. Η "Ιστορία του Έντγκαρ Σωτέλ" είναι ένα ντεμπούτο γεμάτο πάθος, που σε απορροφά και σε ξαφνιάζει βαθιά." (Margot Livesey) "Ο Έντγκαρ Σωτέλ είναι ένα αγόρι χωρίς φωνή, αλλά ο κόσμος του, που κατοικείται από τους σκύλους που εκτρέφει η οικογένειά του, κάθε άλλο παρά σιωπηλός είναι. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη ιστορία για τη γλώσσα της φιλίας -μια γλώσσα που υπερβαίνει τα όρια των λέξεων." (Dalia Sofer)