Η δίκη των έξι - Καρτάλης, Κώστας; Λάζου, Βασιλική; Ψαρομηλίγκος, Αρτέμης (Οι μεγάλες δίκες, 2011)
"Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό". [...[ Ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού, η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922, παρουσιάζεται στο έκτο τεύχος. Στο εδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για προδοσία σε βάρος της Ελλάδας. Οι έξι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Η εκτέλεσή τους έμελλε να βαραίνει για πολλά χρόνια τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και να δώσει στον ανταγωνισμό μεταξύ βενιζελικών και βασιλικών χαρακτηριστικά βεντέτας. Το τεύχος φιλοξενεί επιπροσθέτως άρθρο σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα της επανεξέτασης της δίκης από τον Άρειο Πάγο.