Κοντά στον ουρανό. - Rand, Ayn (Ωκεανίδα, 1997)
Ο Χάουαρντ Ρόαρκ, ιδιοφυής αρχιτέκτονας, αδιάλλακτος στα ιδανικά του κι αλύγιστος σαν γρανίτης, η σκληρή μάχη του ενάντια στα κατεστημένα στάνταρ της εποχής του (πηγαίνει ακόμα κι εργάτης σε λατομείο για να μην τα προδώσει) και η εκρηκτική ερωτική ιστορία του... Η Ντομινίκ Φράνκον, μια εξαιρετικά όμορφη κι έξυπνη γυναίκα που αγαπάει με πάθος τον Ρόαρκ, αλλά αγωνίζεται να τον νικήσει και παντρεύεται τον χειρότερο εχθρό του... Η άγρια επίθεση που εξαπολύει μια λυσσαλέα κοινωνία ενάντια σ' ένα μεγάλο δημιουργό. Το βιβλίο αυτό, όταν πρωτοδημοσιεύτηκε το 1943, προκάλεσε αμέσως παγκόσμιο ενδιαφέρον με το τολμηρό και πρωτότυπο λογοτεχνικό του όραμα, την άψογη πλοκή του, αλλά και τις ιδέες του, που είναι από τις πιο προκλητικές που παρουσιάστηκαν ποτέ στη λογοτεχνία - το άτομο, το ανθρώπινο εγώ είναι η νερομάνα της προόδου. Πέρασε πάνω από μισός αιώνας και το μυθιστόρημα αυτό, καθώς και τα δυο άλλα μυθιστορήματα της Άυν Ραντ, εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα το χρόνο κι έχουν γίνει πια σύγχρονα κλασικά έργα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) «Όποιο κι αν είναι το μέλλον τους, στο χάραμα της ζωής τους οι άνθρωποι ψάχνουν ένα ευγενικό όραμα για την ανθρώπινη φύση και τη δυναμική της ζωής» (Άυν Ραντ)