Εισαγωγή στην πολιτική κοινωνιολογία - Σεραφετινίδου, Μελίνα, 1946- (Βιβλιοθήκη κοινωνικής επιστήμης και κοινωνικής πολιτικής, 2002)
Πώς να συνοψίσεις σε μία παράγραφο ένα βιβλίο για την πολιτική; Δεν είναι βέβαια δύσκολο να απαριθμήσεις τα ζητήματα που θέτει και διερευνά: ποιοι ασκούν εξουσία και πώς διασφαλίζεται η κοινωνική συναίνεση στις αποφάσεις και ενέργειές τους; ποια κοινωνικά συμφέροντα εξυπηρετεί η κρατούσα κοινωνική και πολιτική τάξη πραγμάτων και ποιο το κόστος της διαιώνισής της; ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης και ο τρόπος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού; τι μορφή λαμβάνει και πώς εξελίσσεται η πολιτική οργάνωση και δράση των πολιτών; τέλος, πώς διαμορφώνονται και προς τα που βαδίζουν τα έθνη-κράτη και το παγκόσμιο σύστημα που καθορίζει τις μεταξύ τους σχέσεις και συναλλαγές;... Όμως, το περιεχόμενο ενός βιβλίου για την πολιτική δεν εξαντλείται στην καταγραφή της θεματολογίας του και των θεωρητικών προσεγγίσεων στις οποίες ανατρέχει, αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα-κλειδιά για την κατανόηση του πολιτικού βίου. Και μολονότι βασικός σκοπός τούτου του διδακτικού εγχειριδίου είναι να προβάλει εκείνες τις παραδοχές και θέσεις των κλασικών και σύγχρονων κοινωνικών στοχαστών που συνιστούν πολύτιμα εργαλεία για τον καταυγασμό και την απομυθοποίηση της πολιτικής πραγματικότητας, ωστόσο ο κοινωνιολογικός λόγος περί πολιτικής που αρθρώνει δεν στοχεύει μόνο να εξιχνιάσει ό,τι η εξουσία καθιστά απρόσιτο στο νου, αλλά και να διαρρήξει την πολιτική απάθεια μέσα στην οποία σήμερα φυλακίζει την ψυχή. Πώς, λοιπόν, να χωρέσει σε μια παράγραφο η κοινωνιολογική φαντασία και το πολιτικό πάθος που συνυφαίνουν μια κριτική θεώρηση του κόσμου στον οποίο ζούμε; Μια κριτική θεώρηση που ταυτόχρονα επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το όραμα για έναν κόσμο διαφορετικό, δηλαδή καλύτερο, καλώντας τον αναγνώστη να συμβάλει στη γένεσή του, να "σηκωθεί λίγο ψηλότερα" μέσω της συμμετοχής του στην πολιτική. Και τι σημαίνει πολιτική; Μα, με αυτό ακριβώς το ερώτημα αρχίζει και τελειώνει τούτο το βιβλίο, που γράφτηκε με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει τον αναγνώστη του να "συλλογισθεί ελεύθερα" τι είναι τελικά η πολι