Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά - Stowe, Harriet Beecher, 1811-1896 (Τα κλασικά της Αγκυρας, 2004)
Όταν πρωτοδημοσιεύτηκε, τον περασμένο αιώνα, στην Αμερική "Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" συγκλόνισε τον κόσμο κι έδωσε σ' όλους να καταλάβουν πως δεν μπορούσαν να ισχυρίζονται ότι ζουν σε χώρα δημοκρατική και χριστιανική, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σκλάβοι επειδή ήταν μαύροι κι όχι λευκοί. "Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" είναι ακριβώς η ιστορία ενός σκλάβου, που ζει σ' ένα μεγάλο αγρόκτημα, ευτυχισμένος με την οικογένειά του. Ο κύριός του, όμως, αναγκάζεται να τον πουλήσει κι ο μπαρμπα-Θωμάς πέφτει στα χέρια ενός σκληρού αφέντη, όπου και πεθαίνει καρτερικά. Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά "H καλύβα του μπαρμπα-Θωμά", έκανε τέτοια εντύπωση, ώστε θεωρείται ότι ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του περίφημου εμφυλίου πολέμου. Του πολέμου των Βορείων εναντίων των Νοτίων πολιτειών, ενός πολέμου που το τέλος του σήμανε την κατάργηση της δουλείας στην Αμερική και την απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων από έναν απάνθρωπο ζυγό.