Ελληνικά ολοκαυτώματα 1940-1945 - Κανελλοπούλου, Ευγενία (Λευκώματα, 2010)
Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940-1945 "Ελληνικά Ολοκαυτώματα" αποτελείται από 50 Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (46 Δήμους και 4 Κοινότητες), στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν 90 αναγνωρισμένες Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά. Στους βασικούς σκοπούς του Δικτύου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας των Μαρτυρικών Περιοχών.Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προχώρησε στη συγκέντρωση υλικού (φωτογραφιών και κειμένων με ιστορικά στοιχεία) για τη δημιουργία ενός λευκώματος προβολής της ιστορίας των Μαρτυρικών Περιοχών της χώρας μας. Το λεύκωμα αυτό έχουμε πλέον τη χαρά να το παρουσιάσουμε, πιστεύοντας ότι με την έκδοση του, αλλά και με όλες τις παράλληλες ενέργειες και πρωτοβουλίες που κατά καιρούς λαμβάνουμε, συμβάλλουμε στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης. Άλλωστε, όπως ορθά ο θυμόσοφος λαός αναφέρει, λαός χωρίς ιστορική μνήμη, δέντρο χωρίς ρίζες. από τον Χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940-1945, Δημάρχου Καντάνου, Ευτυχή Δασκαλάκη)