Τι είδε η Λίρα Καζάν : ένα συναρπαστικό πολιτικό και οικολογικό θρίλερ - Perrignon, Judith (Κέδρος, 2012)
Ένα συναρπαστικό πολιτικό και οικολογικό θρίλερ Ιούλιος 2010. Ο Νουανκούο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Λάγος, φυγαδεύεται νύχτα μαζί με την οικογένειά του με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της Νορβηγίας. Ο Φελίξ, γραμματέας του δικαστηρίου της Νίκαιας, συμμετέχει στην έρευνα που γίνεται στο γιοτ του τραπεζίτη Στέφενσεν. Λίγες μέρες πριν το πτώμα της γυναίκας του έχει ανασυρθεί από το βυθό του λιμανιού. Η Λίρα Καζάν, Ρωσίδα δημοσιογράφος, αναχωρεί για το Λονδίνο. Ο Λούτσκι, μέλος της ρωσικής ολιγαρχίας που ελέγχει την τοπική στρατιωτική βιομηχανία, μόλις έχει εισαγάγει τις επιχειρήσεις του στο χρηματιστήριο του Σίτι. Αυτό το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ της Λίρας θα αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο. Η Λίρα, ο Φελίξ και ο Νουανκούο γίνονται μάρτυρες μια σειράς δολοφονιών. Ανακαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές. Η ζωή τους βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Κυνηγημένοι από τους πράκτορες του Λούτσκι, τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και τους άρχοντες του πετρελαίου της Νιγηρίας, τα παίζουν όλα για όλα. Ένα πολιτικό και οικολογικό θρίλερ με θέμα τις σκοτεινές διασυνδέσεις μεταξύ της ολιγαρχίας που ελέγχει τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, των υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών που απειλούν με καταστροφή το Δέλτα του Νίγηρα.