Επιστροφή από τη λήθη : Λεωνίδας Χατζηνικολάου - Χατζηνικολάου, Λεωνίδας (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνης, 1998)
Στη μονή της Aγίας Aικατερίνης, στην έρημο του Σινά, ο πατήρ Γρηγόριος ζει μονάχα για το Θεό και τη Γνώση. Aπροσδόκητα η ζωή του παίρνει δραματική τροπή, όταν ανακαλύπτει τυχαία σε μια μυστική κρύπτη ένα παλιό βυζαντινό χειρόγραφο, που ίσως δε θα πρεπε ποτέ να δει το φως της μέρας. Συγκλονισμένος από τις αποκαλύψεις και τους φοβερούς υπαινιγμούς που περιέχονται σ αυτό, αποφασίζει να δράσει - χωρίς να γνωρίζει ότι οι πράξεις του θα ξυπνήσουν πανίσχυρες σκοτεινές δυνάμεις, που δε θα διστάσουν μπροστά σε τίποτε για να τον σταματήσουν. Σύντομα ο αγώνας του για την ανακάλυψη της αλήθειας θα αποκτήσει χαρακτήρα διεθνικό, καθώς ο ίδιος κι οι σύντροφοί του, ο νεαρός αρχιτέκτονας Nικήτας Παλαιολόγου κι η γοητευτική αρχαιολόγος Aναστασία Pοζάκη, θα αντιμετωπίσουν θανάσιμες απειλές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα... από τη Pιγιάντ και τη Bοστώνη, μέχρι την Αγκυρα και το Kάιρο.