Το χειρόγραφο της Σαραγόσα - Potocki, Jean (Μυθιστόρημα / Ψυχογιός, 1997)
Το 1990, ο μεγάλος επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς-Λι επινόησε τη γλώσσα που επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία όλων των υπολογιστών του κόσμου. Περίπου ενάμιση αιώνα νωρίτερα, σαν γνήσιος οραματιστής και χωρίς μαθηματικές αλχημείες, ο Αρχιτέκτονας του Λόγου Γιαν Ποτότσκι είχε δημιουργήσει τον δικό του κώδικα με τη δύναμη των λέξεων, με μοναδικό στήριγμα τον ιστό χιλιάδων χρόνων γραπτού και προφορικού λόγου. ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συρταρωτού μυθιστορήματος, ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο όπου τα πεπρωμένα των διαφόρων ηρώων διασταυρώνονται ή καθρεφτίζονται το ένα μέσα στο άλλο. Πρόκειται για μια εκπληκτική σύνθεση και επιτομή όλων των αφηγηματικών ειδών. Είναι ο καθρέφτης ενός κόσμου με πολλαπλές προοπτικές, αξίες, θρησκευτικές πεποιθήσεις και φιλοσοφικές δοξασίες. Είναι ένα διαχρονικό μυθιστόρημα που υπερβαίνει πραγματικά την εποχή του. Ο νεαρός Αλφόνσο φαν Βόρντεν, φτάνει στην Ισπανία για να υπηρετήσει ως λοχαγός στη Φρουρά των Βαλόνων. Μπλέκεται, όμως, σε μια παράξενη περιπέτεια που δε θ' αργήσει να πάρει διαστάσεις μυσταγωγικής δοκιμασίας. Στη διάρκεια των δύο μηνών που περνάει στην οροσειρά των Αλπουχά-ρας, συναντά πολλά και διάφορα πρόσωπα που του αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους. Μέσα στις ιστορίες του καθενός από αυτά παρεμβάλλονται οι αφηγήσεις άλλων προσώπων, τα οποία, με τη σειρά τους αφηγούνται ιστορίες που άκουσαν και ούτω καθεξής...