Ρέινα Ζιλμπέρτα : ένα παιδί στο γκέτο της Θεσσαλονίκης - Ναχμία, Νίνα Σάρρα (Ωκεανίδα, 1996)
Η ιστορία της Pέινας είναι μια τρυφερή ιστορία αγάπης, αθωότητας και καλοσύνης, αλλά και απέραντης κακίας, μίσους και βαρβαρότητας. Δυο νέοι Εβραίοι, που αγαπιούνται με πάθος, ενώνουν τη ζωή τους και αποκτούν ένα κοριτσάκι, τη Pέινα (βασίλισσα). Η γέννησή της συμπίπτει με την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη. Ένας σίφουνας θα τους αρπάξει και τους τρεις και θα τους πετάξει σε τρία διαφορετικά σημεία της γης. Τον Aλβέρτο, τον νεαρό όμορφο δικηγόρο, στα βουνά κι έπειτα στην Παλαιστίνη, τη γλυκιά και αριστοκρατική Έντα στο στρατόπεδο του Mπέργκεν-Mπέλσεν και τη μικρή Pέινα σ' ένα καθολικό μοναστήρι καλογραιών. Μετά το τέλος του πολέμου θα προσπαθήσουν ν' ανασυντάξουν τις κατακερματισμένες τους ζωές και να ξαναβρούν τον χαμένο τους ουρανό...