Οι μανούβρες : μαθήματα συναισθηματικές αυτοάμυνας - Πιντέρης, Γιώργος, 1948- (Ανθρώπινες σχέσεις, αγωγή, συμπεριφορά / Θυμάρι, 1992)
Το βιβλίο αυτό: 1. Σε μαθαίνει ν' αναγνωρίζεις εύκολα τις μανούβρες και τα κόλπα που κάνουν οι άνθρωποι προκειμένου να εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλο. Μανούβρες όπως: α. Το ξύλινο ποδάρι, β. Η δικτατορία της ευαισθησίας, γ. Ο γκαφατζής, δ. Η κοκκινοσκουφίτσα, ε. Η ύπνωση, και άλλες αναλύονται και εκτίθενται μ' έναν τρόπο που σε διευκολύνει να τις παίρνεις είδηση έγκαιρα. 2. Σε μαθαίνει να προστατεύεσαι από τις μανούβρες χρησιμοποιώντας το «διανοητικό τζούντο». 3. Επίσης σε βοηθά να μάθεις ν' αντιμετωπίζεις την αρνητική κριτική των άλλων, υποδεικνύοντας εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές τεχνικές, όπως, για παράδειγμα, η «Ομίχλη». Εκτός από όλα αυτά το βιβλίο αποτελεί επίσης μια διεισδυτική μελέτη στη έννοια της ευθύνης σε δύο επίπεδα: το ατομικό, το κοινωνικό. Γραμμένο με τον γνώριμο απλό τρόπο του συγγραφέα, δοσμένο με χιούμορ, γίνεται εύκολα κατανοητό ακόμα και από τον πιο ανειδίκευτο αναγνώστη, τον οποίο βοηθά να ξεπεράσει την αίσθηση της ανημποριάς, να μάθει να υποστηρίζει αποτελεσματικά τα δικαιώματά του και να πάρει τη ζωή του στα χέρια του.