Το δίκαιο των λαών : και η ιδέα της δημόσιας λογικής αναθεωρημένη - Rawls, John, 1921-2002 (Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", 2002)
Πολλοί υποστηρίζουν πως τα έργα πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας του Pωλς είναι εφά΅ιλλα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Μεταξύ των έργων του που προσέλκυσαν την προσοχή είναι η Θεωρία της Δικαιοσύνης και ο Πολιτικός Φιλελευθερισ΅ός. Ως συνέχεια αυτών των κει΅ένων, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το παρόν έργο ? καρπός της πιο ώρι΅ης φάσης της πνευ΅ατικής του διαδρο΅ής και ενδεχο΅ένως το κύκνειο στοχαστικό άσ΅α του Pωλς? αποτελεί το ση΅αντικότερο κεί΅ενο της φιλελεύθερης σκέψης στον στίβο της πολιτικής φιλοσοφίας των διεθνών σχέσεων. Ο Pωλς επεξεργάζεται, ΅εταξύ πολλών άλλων, την ιδέα ενός διεθνούς «κοινωνικού συ΅βολαίου», δηλαδή αρχές συ΅βατές ΅ε τις αρχές του διεθνούς δικαίου για ΅η επέ΅βαση και διακρατική ισοτι΅ία. Αναζητεί επίσης τις ηθικές βάσεις που καθορίζουν τα πολιτικά κριτήρια που ενδεχο΅ένως οδηγούν σ? έναν κόσ΅ο πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό και προσδιορίζει τα όρια της «λελογισ΅ένης άσκησης εξουσίας».