Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από οθωμανικές πηγές - Καμπουρίδης, Κώστας 1953- (Σταμούλης Αντ. : Σύλλογος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, 2013)
Στο βιβλίο εκδίδεται και σχολιάζεται το παλαιότερο κατάστιχο της περιοχής Σερβίων της Δυτικής Μακεδονίας, ο κώδικας ΤΤ 986, που χρονολογείται στα έτη 1498-1502. Παράλληλα, αντλούνται πληροφορίες και από τα υπόλοιπα σωζόμενα κατάστιχα του 16ου αιώνα ώστε να δοθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για την περιοχή των Σερβίων κατά την λεγόμενη χρυσή εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η μελέτη ατυή δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει πώς οι Οθωμανοί κατάφεραν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους μέσα από έναν εκτεταμένο εποικισμό της περιχής με τουρκικά νομαδικά φύλα, τους Γιουρούκους, την εφαρμογή του τιμαριωτικού συστήματος, αλλά και τον ιδεολογικό προσηλυτισμό στο Ισλάμ.