Μετά τόν Μάρξ - Δήμου, Νίκος, 1935- (Η σύγχρονη σκέψη, 1980)
Γραμμένες από το 1977 ως το 1986 οι πολιτικές αυτές μελέτες πολεμήθηκαν βίαια - αλλά δικαιώθηκαν σύντομα. Πρωτοκυκλοφόρησαν το 1986 και ανατυπώθηκαν τρεις φορές. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει ένα καινούργιο εισαγωγικό κείμενο. «Ο Ν.Δ. με αυτό το βιβλίο του λειτουργεί επιστημονικά, συναινετικά και - σωστά- διαφωτιστικά» (Σπ. Παγιατάκης).