Ένα μεγάλο ταξίδι : εθνική αντίσταση, εμφύλιος πόλεμος, πολιτική προσφυγιά - Ζυγούρας (Παλαιολόγος), Δημήτριος (Θεμέλιο, 2012)
Εθνική αντίσταση, εμφύλιος πόλεμος, πολιτική προσφυγιά Ο Δημήτρης Ζυγούρας (Παλαιολόγος) μέσα από τη βιωματική αφήγηση γεγονότων της ταραγμένης δεκαετίας 1940-1950, που συγκλόνισαν τον ελληνικό λαό, δε μας δίνει μία ακόμα εξιστόρηση γεγονότων για τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, αλλά μια αφήγηση γεγονότων γραμμένη με απλό τρόπο, για να φανερώσει μεγάλες αλήθειες, χρήσιμες για τον ανήσυχο αναγνώστη και τον ιστορικό ερευνητή. Ο συγγραφέας προσπάθησε να πετύχει δύο πράγματα: (α) να αναδείξει με ανάγλυφο και ρεαλιστικό τρόπο την ένοπλη και καθημερινή ζωή των ανταρτών του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ όπως ο ίδιος την έζησε από τα μέσα, ευρισκόμενος πάντοτε στο πλευρό των συναγωνιστών του, από όποια θέση κι αν υπηρέτησε, και (β) να διαψεύσει τις τυχόν ανακρίβειες των συναγωνιστών του, σχετικές με τα δρώμενα εκείνης της περιόδου. Ο Δημήτρης Ζυγούρας υπήρξε ένας αθόρυβος αγωνιστής, χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοπροβολής και ιδιοτέλειας. Υπηρέτησε τον ελληνικό λαό και το ΚΚΕ από όποια θέση του ζητήθηκε. Για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, που ξεκίνησε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του το 1979, βασίστηκε στις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσε κατά τη διάρκεια της σκληρής δεκαετίας. Πρόλογος: Λάμπρος Καλαβριζιώτης.