Η νύχτα και το χιόνι : ιστορικό μυθιστόρημα - Pizad-Reno, Claude (Ιστορικό μυθιστόρημα, 1998)
Χειμώνας του έτους 1714. Δυο γυναίκες που δεν έχουν ποτέ ιδωθεί συναντιούνται μια παγερή νύχτα του Δεκέμβρη σ' έναν πύργο της Καστίλης στην Ισπανία. Η μια, η πριγκίπισσα Ορσίνι, γυναίκα δυναμική, πανίσχυρη στην Αυλή του βασιλιά Φιλίππου Ε', έχει έρθει να υποδεχθεί την καινούργια σύζυγο του ηγεμόνα. Η άλλη, νέα βασίλισσα Ελισάβετ, γυναίκα με σιδερένια θέληση, καταλαβαίνει αμέσως ότι πρέπει πάση θυσία να απομακρύνει εκείνη που τόσα χρόνια κινούσε τα νήματα. Έτσι αρχίζει το μακρύ ταξίδι της εξορίας και της μνήμης.