Εις γην Χαναάν : μυθιστόρημα - Barry, Sebastian, 1955- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 2011)
Η Λίλι Μπιρ, η ηλικιωμένη αφηγήτρια του βιβλίου, με αφορμή το θάνατο του εγγονού της Μπιλ στον Πόλεμο του Κόλπου και τη συντριβή που της έχει προκαλέσει, αρχίζει, εν είδει ημερολογίου προσωπικής οδύνης, να ιστορεί τον μακρύ και ταραχώδη βίο της - με σκοπό, μόλις φτάσει στο σήμερα, να δώσει τέλος στη ζωή της. Ωστόσο, καθώς και η ίδια παγιδεύεται στο μίτο των αναμνήσεων, το ημερολόγιό της εξελίσσεται σε μια λεπταίσθητη μα συνταρακτική καταγραφή της πολύπαθης ιστορίας της Ιρλανδίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στα χρόνια που ο εμφύλιος σπάρασσε τη χώρα. Κόρη αξιωματικού του βρετανικού στέμματος, μια συγγένεια που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της, η νεαρή Λίλι είχε καταφύγει στο Σικάγο με τον αρραβωνιαστικό της - μα η σκληρή της μοίρα την ακολούθησε, βυθίζοντάς την από πένθος σε προδοσία κι από έρωτα σε διάψευση. Μια εξαιρετική ψυχογραφία που συνδυάζει το πηγαίο συναίσθημα με μια διεισδυτική, νηφάλια ματιά στη σύγχρονη ιστορία, το Εις γην Χαναάν βρίσκει τον κορυφαίο στυλίστα του λόγου Σεμπάστιαν Μπάρυ στην καλύτερη στιγμή του.