Η κληρονομιά, ή, Η κρύπτη των ψυχών. - Paolini, Christopher (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους : Μυθιστορήματα φαντασίας, 2012)
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Έραγκον - ο σημερινός Ισκιομακελάρης, Δρακοκαβαλάρης - δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα φτωχό χωριατόπαιδο και ο δράκος του, η Σαφίρα, μια γαλάζια πέτρα μέσα σ ένα δάσος. Σήμερα, σηκώνουν στους ώμους τους το πεπρωμένο ενός ολόκληρου πολιτισμού. Ατέλειωτοι μήνες εκπαίδευσης και μάχης έφεραν νίκες και ελπίδα, αλλά και θλιβερές απώλειες. Η μεγάλη μάχη δεν έχει γίνει όμως ακόμα: μένει να αντιμετωπίσουν τον Γκαλμπατόριξ. Ο Δρακοκαβαλάρης και ο δράκος του έχουν φτάσει πολύ πιο πέρα από ό,τι θα τολμούσε έστω και να φανταστεί κανείς. Μπορούν όμως να ανατρέψουν τον διεφθαρμένο βασιλιά και να ξαναφέρουν τη δικαιοσύνη στην Αλαγαισία; Και αν ναι, με ποιο κόστος;