Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας : πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου : Μέγαρον Ακαδημίας Αθηνών, 4-7 Δεκεμβρίου 2003. - Πολυμέρου-Καμηλάκη, Αικατερίνη, 1950- (Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, 2012)
Πρακτικά συνεδρίου με θέμα τον Νικόλαο Γ. Πολίτη και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Ν. Γ. Πολίτης (1852-1921) υπήρξε ο ιδρυτής του Λαογραφικού Αρχείου (1918, σήμερα Κέντρο Λαογραφίας). Στα 44 κείμενα των δύο τόμων των πρακτικών οι συγγραφείς των οποίων είναι ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές και πανεπιστημιακοί εξετάζεται η επιστημονική σκέψη, η κοινωνική και πολιτική δράση του Ν. Γ. Πολίτη που τον οδήγησε σε ώριμη ηλικία στη ίδρυση του Λαογραφικού Αρχείου με στόχο την συστηματική συλλογή και επιστημονική μελέτη της λαογραφικής ύλης. Περιεχόμενα Τόμος Β΄ - Χρίστος Θ. Οικονομόπουλος - Αλεξάνδρα Χρ. Οικονομοπούλου, "Τα "Ωκυτόκια", μια περισπούδαστη μελέτη του Νικολάου Γ. Πολίτη και η ιατρική ερμηνεία τους" - Ανδρομάχη Οικονόμου, "Ο Ν. Γ. Πολίτης και η σπουδή του υλικού παραδοσιακού πολιτισμού" - Μαριλένα Παπαχριστοφόρου, "Ο Νικόλαος Πολίτης και ο λαϊκός αφηγηματικός λόγος" - Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, "Αναδιφώντας την "Ύλη Πολίτου". Ο Νικόλαος Πολίτης και οι συλλογείς λαογραφικού υλικού" - Guy Michel Saunier - Emmanuelle Moser-Karagiannis, "Για την επιστημονική αξία του έργου του Ν. Γ. Πολίτη στον τομέα των δημοτικών τραγουδιών" - Μανόλης Γ. Σέργης, "Οι απόψεις του Ν. Γ. Πολίτη για τις παραστάσεις αρχαίων δραμάτων" - Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, "Η πίστη του ονόματος στο έργο. Η λαογραφία του Ν. Γ. Πολίτη ως δεδομένο και ως ζητούμενο". - Κύριλ Τοπάλοβ, "Το δημοτικό άσμα περί του νεκρού αδελφού. Ένα κοινό θέμα των βουλγαρικών και των ελληνικών πανεπιστημιακών ερευνών κατά τον 19ο αιώνα". - Παναγιώτης Αρ. Υφαντής, "Η χριστιανική πίστη στην επιστημονική σκέψη και στα ιδεολογικά οράματα του Νικολάου Πολίτη" - Στέργιος Φασουλάκης, "Μια ασυμπλήρωτη βιβλιοθηκονομική προσπάθεια του Ν. Γ. Πολίτη" - Ιωάννης Β. Φριλίγκος, "Ο Νικόλαος Πολίτης και η πορεία της νεοελληνικής τέχνης του ΙΘ? αιώνα" - Τέτη Χατζηνικολάου, "Η προστασία της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ίδρυση του Μουσείου Ελληνικών Χειροτεχνημάτων: τα πρώτα βήματα (1918-1923)" - Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου, "Η μυθογραφία του Νικόλαου Πολίτη υπό το πρίσμα της νεότερης έρευνας" - Βασιλική Χρυσανθοπούλου, "Ο Νικόλαος Πολίτης και οι Βρετανοί αλληλογράφοι του: Επιστημονικές και φιλελληνικές ανταλλαγές" - Ελένη Ψυχογιού, "Οι συλλογές λαογραφικού υλικού. Παράλληλα κείμενα από την Ηλεία" - Κάτε Συνοδινού, "Το Μουσείο Μπενάκη και η λαογραφική συλλογή του" - Αγγελική Βαφειαδάκη, "Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας" - Ελίζα Πολυχρονιάδου, "Η συντήρηση των μουσικών οργάνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών"