Το πέρασμα - Cronin, Justin, 1962- (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνης, 2012)
Συνέβη γρήγορα. Τριάντα δύο λεπτά για να πεθάνει ένας κόσμος και να γεννηθεί ένας άλλος. Αρχικά, το αδιανόητο: η παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας σε μία μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής κυβέρνησης απελευθερώνει το τερατώδες αποτέλεσμα ενός ανατριχιαστικού στρατιωτικού πειράματος. Ύστερα, η φρίκη: μία νύχτα χάους και μακελειού δίνει τη θέση της στην ανατολή ενός έθνους, και τελικά ενός κόσμου, για πάντα αλλαγμένου. Το μόνο που απομένει στους επιζήσαντες είναι ο μακρύς αγώνας μπροστά τους και ένα μέλλον όπου κυβερνά ο φόβος: ένα μέλλον κατακλυσμένο από σκοτάδι και από θάνατο... Καθώς ο πολιτισμός καταρρέει και από τα συντρίμμια του αναδύεται ένα πρωτόγονο τοπίο κυνηγών και κυνηγημένων, δύο άνθρωποι επιχειρούν να διαφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο: o Μπραντ Βόλγκαστ, πράκτορας του FBI, και η Έιμι Χάρπερ, μια εξάχρονη ορφανή, φυγάδας από το μοιραίο επιστημονικό πρόγραμμα. Ο Βόλγκαστ είναι αποφασισμένος να την προστατέψει από τη φρίκη, όμως για την Έιμι η προσπάθεια να ξεφύγει είναι απλά η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης οδύσσειας προς ένα χρόνο και έναν τόπο όπου θα κληθεί να δώσει τέλος σε κάτι που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει. Το Πέρασμα είναι μια καταιγιστικά συναρπαστική περιπέτεια και ένα επικό χρονικό της ανθρώπινης ανθεκτικότητας απέναντι σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή και έναν ασύλληπτο κίνδυνο. Η ευφάνταστη αφήγηση, η έξοχη γραφή και η διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη φύση χαρακτηρίζουν ένα μνημειώδες και υπερβατικό έργο της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας.