Παροιμίες της Κοζάνης : θέματα, χρήσεις, ερμηνείες - Καπλάνογλου, Γιώργος Κ. ([χ.ό.], 2012)
Στην τοπική αυτή συλλογή παρουσιάζονται λημματοθετικά 646 παροιμίες της Κοζάνης και εξετάζονται οι παραλλαγές τους, η σχέση τους με το ευρύτερο εθνικό και διεθνές υλικό, οι θεματικές, οι χρήσεις και οι συμβολικοί συσχετισμοί τους στο πλαίσιο της τοπικής μικροιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού. Αφετηρία της μελέτης αποτέλεσαν οι παροιμίες που γνωρίζει και διαρκώς χρησιμοποιεί ο εκ των συγγραφέων Γιώργος Κα-πλάνογλου, ένας Κοζανίτης μικρασιατικής καταγωγής, και ο όμιλος των συγγενών, συμμαθητών, συμφοιτητών, φίλων και συμπατριωτών του. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη στοχεύει ευρύτερα να αναδείξει, μέσω αυτού του συγκεκριμένου παραδείγματος, ορισμένα τυπικά ζητήματα και προβλήματα για τη θέση και τη χρήση των παροιμιών στη σύγχρονη εποχή, ένα από τα οποία είναι το ερώτημα: «Γιατί οι παροιμίες είναι και στις μέρες μας επίκαιρες και γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος τις χρησιμοποιεί;».