Το μαύρο βιβλίο - Pamuk, Orhan, 1952- (Ωκεανίδα, 1997)
Ο Γκαλίπ, νεαρός δικηγόρος, ψάχνει τη Ρουγιά, τη γυναίκα του, που τον έχει εγκαταλείψει, και μαζί τον Τζελάλ, ετεροθαλή αδελφό της και πασίγνωστο αρθρογράφο, που έχει κι αυτός εξαφανιστεί. Μια ολόκληρη εβδομάδα τριγυρίζει στα δαιδαλώδη σοκάκια της Πόλης, που κάθε γωνιά της, κάθε καμινάδα και κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι σημάδι μιας μυστηριακής ζωής στη δυο χιλιάδων χρόνων ιστορία της με τα τρία ονόματα -Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη, Ιστανμπούλ- τόπος συνάντησης και σύγκρουσης δύο κόσμων, Ανατολής και Δύσης. Μέσα σ' αυτό το ζωντανό και μαγικό περίγυρο, παράξενες ιστορίες, παραμύθια με δήμιους και μεταμφιεσμένους σουλτάνους, ανεξιχνίαστα εγκλήματα, έρωτες, μυστήρια και μυστικά, παρόν και παρελθόν, ο Γκαλίπ, εκτός από τη Ρουγιά και τον Τζελάλ, αναζητεί και τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και την ταυτότητα της Πόλης του, καθώς και το μυστήριο της ζωής... Μυθιστόρημα πολυσύνθετο, ερωτικό, ιστορικό, μυστηριακό, αστυνομικό, ακόμα και εγκυκλοπαιδικό, θα λέγαμε, με ασυνήθιστη δομή και γλώσσα, "μεταμοντέρνο", το χαρακτηρίζουν πολλοί, στην Τουρκία πουλήθηκε αμέσως σε 70.000 αντίτυπα και έχει ήδη μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες.