Ο γυρισμός. - Pilcher, Rosamunde, 1924-2019 (Ωκεανίδα, 1996)
Γεννημένη στο Κολόμπο της Κεϋλάνης (τώρα, Σρι-Λάνκα), όπου ζει η οικογένειά της, η Τζούντιθ Ντάνμπαρ περνάει τα εφηβικά της χρόνια εσωτερική σε σχολείο της Αγγλίας. Δεν είναι δυστυχισμένη, αλλά δεν παύει να νιώθει μοναξιά. Όταν όμως η καινούργια φίλη της, η Λάβντεϋ, την καλεί στο σπίτι της, ένα θαυμάσιο αρχοντικό στις ακτές της Κορνουάλης, η Τζούντιθ βρίσκει εκεί τη θαλπωρή μιας δεύτερης οικογένειας και ευχάριστες νεανικές συντροφιές. Εκεί γνωρίζει και την πρώτη της αγάπη ... Αλλά όλα αυτά γρήγορα θα γκρεμιστούν από τη λαίλαπα του πολέμου. Οι ηλιόλουστες μέρες της Κορνουάλης μοιάζουν πια μακρινό και άπιαστο όνειρο. Πολλοί από τους νέους, που το ανέμελο γέλιο τους αντηχούσε εκεί, δεν θα γελάσουν πια. Και η Τζούντιθ, με άγνωστη την τύχη των δικών της, και με την αγωνία για τη μοίρα μιας νιογέννητης μεγάλης αγάπης, έχει μπροστά της ένα μεγάλο ταξίδι στον πόνο και στους κινδύνους, πριν φτάσει και γι' αυτήν ... η μέρα του γυρισμού.