Το μέτωπο των λιμνών ; Το ξεχείλισμα των ποταμών : νουβέλες - Paustovsky, Konstantin Georgiyevich, 1892-1968 (Κλασική λογοτεχνία ;, 1983)
Στη λίμνη Λαντόγκα, οι Κόκκινοι υπερασπιστές της Επανάστασης, συγκρούονται με τους ξένους επεμβασίες, Αμερικάνους, Άγγλους, Φινλανδούς και τους Λευκούς. Ο ηρωικός στολίσκος των επαναστατών, χιονισμένος ως τ' άλμπουρο, γίνεται ο τρόμος Αμερικάνων και Λευκών. Τους αναγκάζει σε άτακτη υποχώρηση και συντελεί στην κατάρρευση του μετώπου του βορρά. Το πνεύμα υπήρξε πάντα ο μεγάλος εχθρός του, σκοταδισμού. Ο Λέρμοντωφ, φιλελεύθερος και ατίθασος, πολεμά την απολυταρχία του τσάρου με το στίχο του, διώκεται και εξορίζεται στον Καύκασο όπου και δολοφονείται. Κοντά στον ποιητή, ως την τελευταία στιγμή, η μεγάλη αγαπημένη του, Μαρία Στσερμπάτοβα.