Σάσενκα - Sebag Montefiore, Simon, 1965- (Ξένη λογοτεχνία, 2012)
Χειμώνας 1916: Στην Αγία Πετρούπολη, η δεκαεξάχρονη Σάσενκα, κόρη του πρίγκιπα Τσάιτλιν, σπουδάζει στο Ινστιτούτο Σμόλνι για Ευγενείς Κορασίδες. Η μητέρα της Αριάδνη, οπιομανής, την εγκαταλείπει και κάνει έκλυτη ζωή με τον Ρασπούτιν. Ένα σκοτεινό χειμωνιάτικο απόγευμα στην τσαρική πόλη, ενώ η γκουβερνάντα της περιμένει να την παραλάβει έξω από το σχολείο, τη συλλαμβάνει η μυστική αστυνομία του τσάρου. Η Σάσενκα θα εμπλακεί σε μια περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, απαγορευμένους έρωτες και θανάσιμα παιχνίδια, που θα την οδηγήσει στη φυλακή και στην ανατροπή ολόκληρης της ζωής της. Η ιστορία της μένει θαμμένη για μισό περίπου αιώνα, ώσπου μια νεαρή ιστορικός αναδιφά στα προσωπικά αρχεία του Στάλιν και αποκαλύπτει μια συγκλονιστική ιστορία πάθους και προδοσίας, θηριώδους σκληρότητας και απρόσμενου ηρωισμού - και μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να κάνει μια ασύλληπτη επιλογή... Ένα καθηλωτικό βιβλίο, στα ίχνη των μεγάλων επικών έργων Δόκτωρ Ζιβάγκο και Η Εκλογή της Σόφι.