Ο άγγλος ασθενής : μυθιστόρημα - Ondaatje, Michael, 1943- (Το βιβλίο στον κινηματογράφο, 1996)
Στις τελευταίες στιγμές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια εγκαταλειμμένη βίλα της Ιταλίας, συναντιούνται τέσσερις άνθρωποι: μια νεαρή νοσοκόμα με τσακισμένη τη θέλησή της, που συγκεντρώνει όση δύναμη της έχει απομείνει στον τελευταίο, ετοιμοθάνατο ασθενή της - έναν άντρα στον οποίο έχει διακρίνει κάτι που «θα 'θελε να μάθει, να αναπτυχθεί και να κρυφτεί μέσα του»· ο ασθενής, ένας άγνωστος Άγγλος που επέζησε ενός αεροπορικού δυστυχήματος, με το νου του γεμάτο μυστικά και πάθη· ένας κλέφτης, οι «ικανότητες» του οποίου τον έχουν κάνει έναν από τους ήρωες του πολέμου κι ένα από τα θαύματά του· κι ένας Ινδός φαντάρος στο βρετανικό στρατό, ειδικός στην εξουδετέρωση βομβών, που έχει διδαχθεί από τα τρία χρόνια πολέμου ότι «δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά παρά μόνο στον εαυτό του». Σιγά σιγά αρχίζουν να αποκαλύπτονται ο ένας στον άλλο και οι ιστορίες τους, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, ξετυλίγονται στη μια δραματική σκηνή μετά την άλλη, οδηγώντας μας στη Σαχάρα, την αγγλική επαρχία, στους δρόμους του Λονδίνου τον καιρό του Μπλιτς, στα αυτοσχέδια στρατιωτικά νοσοκομεία της Ιταλίας και μέσα στους στραπατσαρισμένους κήπους και στα δωμάτια της βίλας. Και με αυτές τις ιστορίες ο Οντάατζε υφαίνει μια περίπλοκη ταπετσαρία εικόνων και συναισθημάτων, παρατηρήσεων και αναμνήσεων: των δρόμων και των λεπτομερειών τεσσάρων διαφορετικών ζωών που έχουν παγιδευτεί, αλλοιωθεί και τώρα άρρηκτα δεθεί από τις απάνθρωπες συνθήκες του πολέμου.