Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο - Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, 1964- (Βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση : Φώκος, 2002)
Ο Φώκος είναι μικρός και έχει φοβίες, ανησυχίες, εμμονές, όπως συχνά έχουν τα παιδιά. Κατορθώνει όμως και τις ξεπερνά με πρωτότυπους τρόπους γεμάτους φαντασία, ευρηματικότητα και χιούμορ. Ο Φώκος που συχνά φοβάται και ανησυχεί, νομίζει ότι μισεί το σχολείο. Αποφασίζει να μην πάει και μαζί με τους φίλους του φτιάχνει τη "Χώρα των παιδιών". Πώς όμως θα φτιάξουν κανόνες, θα μετρήσουν τους πολίτες, θα βγάλουν αρχηγό και, βέβαια, θα βρουν και χρόνο για παιχνίδι; Μήπως τελικά πρέπει να πάνε στο σχολείο; Μήπως αυτό είναι η χώρα που ονειρεύονται;