Η στρατιά των πεινασμένων προχωρεί - Hikmet, Nazim, 1902-1963 (Ελληνικές Εκδόσεις, 1987)
Ο Ναζίμ Χικμέτ, ένας από τους πιο αγαπημένους ξένους λογοτέχνες στη χώρα μας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στα 1902. Δέθηκε ακόμα περισσότερο με την Ελλάδα στα χρόνια που σπούδαζε στη Μόσχα κι είχε πολλούς έλληνες συμφοιτητές. Οι προοδευτικές πολιτικές του πεποιθήσεις, τον καταδικάζουν να ζήσει κατατρεγμένος, να γνωρίσει τις φυλακές της πατρίδας του και να περάσει πολλά χρόνια στην εξορία. Είναι γνωστός κυρίως για το ποιητικό του έργο, που έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες κι έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων των λαών. Το βιβλίο Η στρατιά των πεινασμένων προχωρεί είναι το δεύτερο μέρος της ποιητικής συλλογής Ο νεκρός της πλατείας Μπεγιαζίτ