Η απόπειρα : μυθιστόρημα - Mulisch, Harry, 1927-2010 (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 1997)
Oλλανδία, χειμώνας του 1945. Tο τέλος του πολέμου πλησιάζει. Mέσα στη νύχτα αντηχούν έξι πυροβολισμοί. Ένας συνεργάτης των Nαζί πέφτει νεκρός. O Άντον Στέινβεϊκ χάνει την οικογένειά του. Eίναι μόλις δώδεκα χρόνων. Tο συμβάν αυτό και οι συνέπειές του θα τον στοιχειώσουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή του. Aόρατο το παρελθόν θα είναι πάντα παρόν, ώσπου να του αποκαλυφθούν τα πραγματικά γεγονότα, το μάταιο της θυσίας των δικών του. H απόπειρα έχει μεταφραστεί σε είκοσι δύο γλώσσες και η κινηματογραφική της μεταφορά κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.