Το γλωσσικό ζήτημα κ' οι γαζετατζήδες της Πόλης - Φεγγάρας, Χρίστος (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε., 2002)
Μεταξύ των κειμένων των σχετικών με το γλωσσικό ζήτημα που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το φυλλάδιο "Το Γλωσσικό ζήτημα και οι Γαζετατζήδες της Πόλης", απέκτησε πρόσφατα για μένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ενασχόλησής μου με τον Τύπο της Πόλης. Όχι μόνο επειδή μεγάλο μέρος του αφορά την εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης "Ταχυδρόμο" την οποία αποδελτίωσα στο πλαίσιο του προγράμματος "Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου", που εκπονείται στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αλλά και γιατί μέσα από τις γραμμές του παρελαύνουν έντυπα και πρόσωπα από τα πιο σημαντικά και αντιπροσωπευτικά, κάποια για να επαινεθούν, τα περισσότερα όμως για να επικριθούν με σφοδρότητα.