Γερμανική κατοχή : ιστορίες από τα συσσίτια στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, 2012)
Το βιβλίο περιγράφει, με γλαφυρό τρόπο, γεγονότα που αφορούν στα συσσίτια, που οργανώθηκαν και λειτούργησαν στο Μέγαρο της Φ.Α.Α.Θ. στα χρόνια της τριπλής γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής για τη νεολαία της Θεσσαλονίκης. Κύριος συντελεστής της συγγραφής του βιβλίου είναι ο αιδεσιμολογιότατος Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης, ο οποίος έχοντας ως παιδί βιώματα από τα συσσίτια παραθέτει όχι μόνο τις αναμνήσεις του, αλλά και ιστορίες που τις διηγόντουσαν στους χώρους των συσσιτίων. Το βιβλίο αποτελεί μια ευκαιρία απότισης φόρου τιμής στους ευγενείς εκείνους Μακεδόνες, που οργάνωσαν και λειτούργησαν στο Μέγαρο της Φ.Α.Α.Θ. τα συσσίτια σε μία δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας. Αποτελεί, επίσης, ευκαιρία αναπόλησης στιγμών της νιότης τους για πολλούς συμπολίτες μας, που βρήκαν ως παιδιά θαλπωρή στους χώρους των συσσιτίων. Αποτελεί, τέλος, το βιβλίο αυτό ερέθισμα για αφύπνιση του χρέους μας απέναντι σε χιλιάδες ανήμπορους συνανθρώπους μας, που αγωνιούν, καθημερινά, για την εξασφάλιση του επιούσιου για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.