Κνωσός : μνημεία και ευρήματα, ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες, χάρτες και αναπαραστάσεις (Ιστορικά μνημεία της Ελλάδας : Αρχαία Ελλάδα, 2012)
Αν μετά το Ηράκλειο κατευθυνθείτε προς την Κνωοό, θα βιώσετε πρωτόγνωρες συγκινήσεις αντικρίζοντας τους πανέμορφους λόφους, τους πυκνούς ελαιώνες, τους πανάρχαιους αμπελώνες και τα πολύτιμα αρχαία ερείπια. Πρόκειται για τον δημοφιλέστερο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, που απέχει πέντε μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Ηρακλείου. Σίγουρα δεν θα φύγετε από το νησί αν δεν περιηγηθείτε στα ερείπια του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού και αν δεν δείτε τα σπουδαία ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Ο μινωικός πολιτισμός τοποθετείται χρονολογικά από τα τέλη της Νεολιθικής Εποχής μέχρι τις αρχές της Εποχής του Σιδήρου (3200-1000 π.Χ.). Την ονομασία του οφείλει στον ανασκαφέα της Κνωσού σερ Άρθουρ 'Εβανς, ο οποίος εμπνεύστηκε από το όνομα του βασιλιά του νησιού, του γνωστού μας και από τη μυθολογία, Μίνωα.