Η αρχαία σοφιστική : τα σωζόμενα αποσπάσματα - Σκουτερόπουλος, Νικόλαος Μ., 1938- (Φιλοσοφική και πολιτική βιβλιοθήκη, 1991)
Η αρχαία Σοφιστική είναι από τις πιο εκθαμβωτικές αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες εκφάνσεις του ελληνικού πνεύματος. Δεν υπάρχει σημαντικός Έλληνας συγγραφέας ή πολιτικός στην καμπή του 5ου προς τον 4ο αιώνα π.Χ. που να μη μαθήτευσε στους Σοφιστές ή να μη δέχτηκε την επίδρασή τους. Στον τόμο αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλα τα σωζόμενα αποσπάσματα από τα έργα τους, όσα περιέχονται στην κλασική συλλογή των Diels-Kranz Fragmente der Forsokratiker και πολλά νέα. Εκτός από το αρχαίο κείμενο δίνονται η νεοελληνική μετάφραση και σύντομα ερμηνευτικά σημειώματα βασισμένα στη φιλολογική και την ιστορική-φιλοσοφική έρευνα του 19ου και του 20ου αιώνα. Το βιβλίο απευθύνεται στον ειδικό μελετητή όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη.