Κοζάνη : οδοιπορικό στο χρόνο - Τσιομπάνος, Ιωάννης Μ. (Άνω και Κάτω Τελεία, 2012)
400 μοναδικές φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ σε 5 κεφάλαια που μας εξιστορούν όλη τη διαδρομή της Κοζάνης και των ανθρώπων της. Το πρώτο κεφάλαιο ξεκινά το 1897 και καταλήγει στο 1911, τότε που η Κοζάνη ήταν μία βορειοελληνική πόλη εντός των ορίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το δεύτερο αρχίζει την εικονογραφημένη του αφήγηση το 1912, χρονιά ορόσημο με την απελευθέρωση της πόλης, για να κλείσει το 1918 με τη λήξη του α' παγκοσμίου πολέμου και την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την περιοχή. Το τρίτο κεφάλαιο ξεκινά το 1919 και κλείνει το 1939, έτη κατά τα οποία η Κοζάνη με το μεσοπόλεμο γνωρίζει ημέρες μεγάλης ακμής. Το τέταρτο, ίσως και το πιο συγκλονιστικό, αναφέρεται στην κατοχή και τον εμφύλιο, όπου εκτός των άλλων παρουσιάζονται και 13 καρέ από την πρώτη κινηματογραφική απεικόνιση της Κοζάνης από αποστολή του ΟΗΕ. Ενώ στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο (1950-1981) καταγράφονται οι μεγαλύτερες αλλαγές στην πόλη, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως αντιπροσωπευτικό δείγμα των μεταμορφώσεων που δέχτηκε το αστικό τοπίο της ελληνικής περιφέρειας. Ένα λεύκωμα - φόρος τιμής, στην ιστορική διαδρομή της πόλης.