Η ιστορία : μυθιστόρημα - Morante, Elsa (Εικοστός αιώνας, 1998)
Η Ίντα, φτωχή δασκαλίτσα από το Νότο, μισοεβραία στην καταγωγή, ζει στη Ρώμη, παραμονές του πολέμου. Έχει χηρέψει πρόσφατα και ο πόλεμος τη βρίσκει μόνη με τον έφηβο γιο της Νίνο και το μικρό Ουζέπε, προϊόν του βιασμού από άγνωστο Γερμανό στρατιώτη. Μπροστά της τα χρόνια της φρίκης. Ο Νίνο φεύγει στο μέτωπο και η Ίντα παλεύει για να επιζήσει, συντροφιά με του Ουζέπε, παιδί ευαίσθητο και μοναδικό. Όμως η Ιστορία είναι ανελέητη: η απελευθέρωση και η ειρήνη, παρ' όλες τις υποσχέσεις που κουβαλάνε, δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν τον εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που δεν είναι άλλος απ' τη σκληρή πανανθρώπινη μοίρα.