Βεργίνα : μνημεία και ευρήματα, ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες, χάρτες και αναπαραστάσεις (Ιστορικά μνημεία της Ελλάδας : Αρχαία Ελλάδα, 2012)
Αναφορές σε αρχαία κείμενα και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα είχαν οδηγήσει τους περισσότερους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίες Αιγές ταυτίζονταν με την Έδεσσα. Ωστόσο, το 1977, ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος, με "τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα", έφερε στο φως πλούσιους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, εκ των οποίων ο ένας ταυτίστηκε με τον τάφο του Φιλίππου Β΄. Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με άλλα αρχαιολογικά και φιλολογικά δεδομένα, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι οι Αιγές βρίσκονταν κοντά στη σημερινή Βεργίνα. Οι Αιγές ήταν η πρωτεύουσα του μακεδόνικου κράτους του 6ου και του 5ου π.Χ. αιώνα, και κέντρο της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Η σπουδαιότητα της πόλης αντανακλάται στα ερείπια του επιβλητικού ανακτόρου και του θεάτρου, καθώς και στον πλούτο των λαμπρών κτερισμάτων που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους.