Το μπουρδέλο της οδού Όκε - Lucarelli, Carlo, 1960- (Κέδρος, 2003)
Απρίλιος 1948, Μπολόνια. Η Ιταλία ετοιμάζεται για τις δεύτερες -και καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις- βουλευτικές εκλογές. Τόσο οι δεξιοί όσο και οι κομμουνιστές επιδίδονται σ' ένα σκληρό αγώνα αλληλοεξόντωσης. Η ζωή συνεχίζεται σ' ένα κλίμα περίεργης αναμονής... Σ' αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα καταφθάνει στην Μπολόνια ο Ντε Λούκα. Έχει υποβαθμιστεί σε επιθεωρητή Β' του Τμήματος Ηθών. Ξεκινά με μια περίεργη δολοφονία σ' ένα μπουρδέλο της οδού Όκε. Το θύμα, ένας νεαρός κομμουνιστής που παρίστανε τον "αρραβωνιαστικό" των κοριτσιών, βρέθηκε κρεμασμένος. Κάποιοι θέλουν να "κλείσουν" την υπόθεση ως αυτοκτονία. Από την άλλη, ο προϊστάμενος του Ντε Λούκα τον πιέζει να συνεχίσει τις έρευνες, με την ελπίδα ότι θα ανακαλύψει τυχόν σκάνδαλο των δεξιών. Ανάμεσα σε αγέρωχες μετρέσες και φοβισμένες πουτάνες, διεφθαρμένους δεξιούς και φιλοκομμουνιστές χαφιέδες, ο Ντε Λούκα ρίχνεται με πάθος στην αναζήτηση της αλήθειας, αγνοώντας ηθελημένα το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του.