Επιστήμονες από κούνια : νους, εγκέφαλος και μάθηση στη βρεφονηπιακή ηλικία - Gopnik, Alison (Τροπικός, 2002)
Σκεφτήκαμε ποτέ τι κρύβεται πίσω από το βλέμμα του μωρού μας; Αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να σκέφτεται αυτό το χαριτωμένο κεφαλάκι την ώρα που παίζει με μια χρωματιστή κορδέλα που ανακάλυψε στην κούνια του ή τη στιγμή που γυρίζει να δει την πηγή ενός παράξενου θορύβου που το αναστάτωσε; Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας τριών εξεχόντων επιστημόνων να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες των βρεφών, να εισχωρήσουν με επιστημονικό τρόπο και με απεριόριστη υπομονή στα ενδότερα του βρεφικού νου, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους όχι μόνο στην επικοινωνία μας με το βρέφος (τον πρώτο «πολίτη του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν), αλλά και στην επιστήμη της επικοινωνίας και της γλώσσας. Το βέβαιο είναι πώς, αφού το διαβάσετε, θ αλλάξει μια για πάντα η άποψη που έχετε για τα μωρά και θα μπει σε εντελώς νέες βάσει η επικοινωνία σας με τους μικρούς «επιστήμονες από κούνια».